Provozuje:


» Trendy v chlazení vína
Trendy v chlazení vína

Dnešní špičkové chladničky na víno neboli vinotéky se od svých prapředchůdců dost liší. Historie skladování vína má téměř 7000 let.

Z jeskyně do sklepa

Nejstarší džbány, ve kterých zůstávalo víno chladné, byly nalezeny ve starověkém Íránu. Staří Římané skladovali víno v jeskyních a katakombách pod městy. Prvním místem, kde byly nalezeny jeskyně, ve kterých se prokazatelně skladovala vybraná vína, která měla s věkem měnit své vlastnosti, byla Francie.
Ve Spojených státech vybudoval první jeskyně na skladování vín jistý Jacob Schram v kaliforském Napa Walley v roce 1870. Najal si na to skupinu dělníků, kteří zrovna poblíž dokončili práci na železnici.

Zásadním momentem v historii skladování bylo, když lidé zjistili, že nejen teplotní podmínky jeskyně prakticky dokonale nahrazují sklepní prostory běžných domů. A jelikož má opravdu málo lidí přístup k vlastní jeskyni, stalo se skladování vín ve sklepech velmi rychle samozřejmostí. Vznikl tak pojem vinný sklep.

Revoluční lednice

Technologická revoluce zasáhla skladování vín až v druhé polovině 20. století. Dnes je možné pěstovat kvalitní vína v jejich přirozených prostředích a díky špičkové archivaci je doručit prakticky kamkoliv na světě. Od té doby není dostupnost odrůd závislá na geografické poloze. Proto dnes můžeme v české vinotéce najít špičková australská vína.

Po objevu domácích sklípků přišla na konci 20. století další revoluční novinka. Dnes už totiž ani sklep není automatickou součástí domácnosti. Proto přišly domácí vinotéky. V nich bylo možné nastavit přesnou konstantní teplotu pro ideální skladování. Díky domácím ledničkám na víno bylo konečně možné skladovat alespoň pár lahví v každé domácnosti.

I díky objevení nových odrůd z celého světa získávají kvalitní vína v dnešní době stále na popularitě. S tím souvisí i domácí archivace. Moderní vinotéky jsou designově velmi pečlivě zpracované a stávají se ozdobou některých rodinných domů i kanceláří. Velké vinotéky mohou plnohodnotně nahradit menší sklípek. Výkonné gastrovinotéky mohou chladit i stovky lahví. V dobré restauraci je běžné mít vícezónovou lednici pro více odrůd vybraných vín.

Trendy

A jak se bude skladování vín vyvíjet dál? Mezi nejzajímavější novinky v technologiích chlazení vín patří vynálezy jako Corkcircle. Zmražené pruty, které zůstávají v lahvi i v lednici, udrží víno chladné i po otevření. Existují i tzv. vinné perly, které chladí víno ve sklenici ovšem mnohem citlivěji, než klasické kostky ledu.

Jak se tyto originální metody udržování ideální teploty vína při skladování i podávání uchytí, to ukáže až čas.

Zdroj: